Leuk dat je wilt deelnemen. Zou je svp eerst willen inloggen of aanmelden
Organisatie

Leiden Biodiversity Network

Non-profit, Onderwijsinstellling, Netwerkorganisatie

Het Leiden Biodiversiteits Netwerk (LBN) zet zich in voor een samenleving die beter samenleeft met de natuur. Wij werken aan oplossingen voor ecologische en maatschappelijke uitdagingen in een tijd waarin biodiversiteit in een ongekend tempo verloren gaat.


Ons doel is om biodiversiteit te vergroten en de verbinding tussen mens en natuur te herstellen. Dat doen we door onderzoek, kennisdeling en het betrekken van burgers, beleidsmakers en wetenschappers.


Het LBN inspireert een nieuwe generatie om bij te dragen aan een natuur-inclusieve samenleving. Samen werken we aan betere gezondheid, voedselzekerheid en een leefbare toekomst – voor mens en natuur. 


Deze organisaties vormen samen het LBN:



  • Vanuit de Universiteit Leiden zijn dat het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden, de Hortus botanicus, het Instituut Biologie Leiden, het Leiden Institute of Advanced Computer Sciences en het LUMC

  • Naturalis Biodiversity Center

  • Leiden Kennisstad

  • Hogeschool Leiden


Wat ons zo uniek maakt?



  1. De historisch unieke, natuurhistorische collecties van de hortus en Naturalis

  2. In Leiden is veel kennis over biodiversiteit, van biologie en medische wetenschappen tot bestuurskunde en sociale wetenschappen. Deze brede expertise maakt het mogelijk om samen te werken aan oplossingen voor biodiversiteitsproblemen.

  3. In Leiden doen we ook fundamenteel onderzoek.Fundamenteel onderzoek draait om nieuwsgierigheid en het vinden van antwoorden op vragen als "Hoe werkt dit?" of "Waarom gebeurt dat?". Die nieuwsgierigheid gebruiken we ook in ons toegepast biologisch onderzoek. Bijvoorbeeld in de living labs (het polderlab bijvoorbeeld) en bij natuurherstel.

  4. De betrokkenheid van de gemeente is groot om de biodiversiteit in stadsparken en grachten te verbeteren. Maar ook voor het landschap om de stad heen, de polders, duinen, tulpenvelden en bossen. 


Deze unieke punten motiveerden de Universiteit Leiden, de Hogeschool Leiden en het Naturalis Biodiversity Center om in 2022 het LBN op te richten, waarmee Leiden wordt gepositioneerd als de hotspot voor biodiversiteitsonderzoek in Nederland. Het LBN streeft ernaar bij te dragen aan op “nature-based solution” voor zowel ecologische als maatschappelijke uitdagingen en een nieuwe generatie wetenschappers en burgers te inspireren om zich in te zetten voor de bestudering en het behoud van biodiversiteit.

Illustration