Bericht

Succesvol fondsen aanvragen doe je met deze tips!

Geplaatst op 26 maart 2024, 15:50 uur
Illustration

Heb je met je buurtgenoten een mooi groen buurtproject bedacht? Wil je de straat, een plein, je buurt vergroenen? Dan kan het handig zijn om een fonds of subsidie aan te vragen zodat je niet met de pet in de buurt rond hoeft te gaan. In dit artikel delen we wat tips om je aanvraag zo succesvol mogelijk te laten verlopen. 
 
Tip 1. Zoek een fonds dat bij je idee past.
 
Tegenwoordig zijn er steeds meer fondsen die geld willen verstrekken voor groene buurtprojecten. Sommigen zijn permanent (o.a. Fonds1818; NLDoet) en anderen zijn eenmalig of hebben ieder jaar een ander thema (o.a. GroeneMotorVoucher). De een kun je aanschrijven voor een klein bedrag, de ander voor een groot bedrag. Het is dus even kijken welk fonds het beste bij jouw project past. Een overzichtje van de permanente fondsen vind je op onze kennis pagina
 
Tip 2. Neem contact op
 
Heb je een of meerdere fondsen gevonden die mogelijk jouw project kunnen ondersteunen? Super! Neem vooral contact op! Soms is er een regionale contactpersoon (Fonds1818) maar kijk vooral even op de website van het betreffende fonds. Vaak hebben ze nog wat tips voor je om je aanvraag bij hen zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Zij weten namelijk precies wat ze van je willen weten 🙂 
 
Tip 3. Maak een kostenraming
 
Ieder fonds wil weten wat je denkt uit te gaan geven, logisch toch? Daarom is het handig om even op een rijtje te zetten welke kosten je gaat maken. Wil je vooral planten kopen? Kijk dan op de website van de kweker of het tuincentrum zodat je een inschatting kunt maken van de kosten. Heb je een waterpomp nodig of gereedschap? Eigenlijk voor alles kun je wel met een internetzoektocht je gegevens bij elkaar krijgen. Weet je niet precies wat of hoeveel je nodig hebt voor je situatie? Ook hiervoor geldt, neem even contact op met de verkoper. 
 
Handig: Als je een inschatting wilt maken van de hoeveelheid aan te schaffe planten dan kun je aanhouden dat je gemiddeld per vierkante meter 10 vaste planten, 5 heesters of 1 solitaire heester kwijt kunt.
 
Tip 4. Laat zien wie er aan je project mee werkt
 
Sommige fondsen willen alleen co-financieren. Dat betekent dat ze in je aanvraag willen zien dat andere partijen ook meebetalen of meedoen. Voer je een project uit met Samen aan de Slag? Dan kun je de grondwerkzaamheden en het aanleveren van aarde bijvoorbeeld al op je begroting zetten als gesponsord door de Gemeente. Indien nodig kan het team van Samen aan de Slag je een raming geven van die kosten. Je kunt ook meerdere fondsen aanschrijven voor verschillende bedragen. 
 
Tip 5. Sociaal maatschappelijk belang
 
Vaak hebben fondsen een standaardformulier dat je in kunt vullen met een aantal vragen. Zorg dat je de vragen goed leest en beantwoordt ze zo uitgebreid mogelijk. Het doet het vaak erg goed als je een dag organiseert (bijvoorbeeld om plantjes te planten) voor alle inwoners van je wijk. Kijk of je het zo kunt organiseren dat jong en oud aan kunnen sluiten. Zo doe je niet alleen iets voor groen maar ook tegen de eenzaamheid, of voor het enthousiast maken van jonge buurtbewoners. De combinatie van groen en sociaal is vaak een goede succesformule.
 
Tip 6. Kijk bij andere buurtprojecten
 
Er staan verschillende buurtprojecten aangemeld bij GroeneStad071. Schroom niet om er een kijkje te nemen en bij je mede-stadsvergroeners eens te vragen hoe zij dat nou gedaan hebben. Hoe hebben zij hun project georganiseerd, hoe regelen ze het onderhoud met elkaar en hoe hebben zij met fondsen samengewerkt? De groendoeners hebben vaak de beste praktische tips 🙂
 
Heel veel succes met je aanvraag! 

Deel dit: