Je bent op deze pagina beland want je wilt gaan vergroenen, maar hoe dan? Waar te beginnen?
Allereerst, neem rustig de tijd om deze pagina te lezen. Doe inspiratie op en gaandeweg weet je ook waar je mee wilt beginnen. Misschien wil je een paar tegels uit je tuin halen, je kunt deze laten ophalen met de tegeltaxi. Je zet er een paar plantjes in, of je laat het verwilderen.
Echt alles kan als het gaat om groen, er is geen goed of fout, het is vooral een 'work in progress' waar je snel leert wat het wel, of juist niet doet voor jouw tuinsituatie.
Wil je om je huis aan de slag? Dan zijn er legio mogelijkheden zoals geveltuinjes, boomspiegels of als je met wat buren de koppen bij elkaar steekt zelfs een buurt(moes)tuin! Of je gaat lekker aan de slag met je balkon, een groene gevel of een heel groen dak!
Alle beetjes helpen en iedere steen die plaats maakt voor groen is er een, mooi meegenomen en hard nodig.
Alvast veel lees en groenplezier! En als je je inschrijft als lid op dit platform horen en zien we graag hoe het gaat met jouw groene project.
Alles circulair regelen zou natuurlijk fantastisch zijn, en iedere plant of stuks gereedschap die we met elkaar kunnen uitwisselen via dit platform is mooi meegenomen!
Maar wat nou als je een samen met buurtgenoten een groot project opzet en je voor honderden of soms duizenden euro's wilt investeren in vergroenen? Het kan een grote drempel zijn en dat snappen we. Gelukkig zijn er behoorlijk wat fondsen die buurtvergroening steunen.
Bij veel fondsen kun je makkelijk een online scan doen om te kijken of ze iets voor je kunnen betekenen. En soms is het even zoeken tot je het goede fonds hebt gevonden voor jou specifieke project. Hou hun nieuwsbrieven in ieder geval in de gaten voor goede tips. Sommige fondsen werken met periodieke vouchers en bij anderen kun je het hele jaar verzoeken indienen. Kom je er niet uit? Schroom niet om even contact met ze op te nemen, ze helpen je graag!
We zetten hier de ons bekende fondsen voor je op een rij!
Op de website van de Samenwerkende Fondsen Leiden vindt je direct al 2 groene fondsentoppers, namelijk Fonds1818 en het Druckerfonds.
Verder kunnen we ook de volgende fondsen aanraden.
Lees hier onze tips voor een succesvolle aanvraag en zie hier ons overzicht van alle fondsen.
Hoe meer groen hoe beter! Voor jezelf, voor de beestjes in de stad en voor het klimaat! Met minder stenen is er meer opvangcapaciteit voor regenwater, in combinatie met meer planten is er meer verkoeling en ruimte voor biodiversiteit!
Dus is je tuin al groen en wil je meer? Of wil je graag klein beginnen? Is je gevel of straat een beetje saai? Zet dan de bloemetjes buiten!
Een geveltuin is precies wat je denkt dat het is. Een rij tegels eruit en een smal tuintje erin. Het maakt direct de gevel enorm fleurig. Een geveltuin kun je aanvragen via Samen aan de Slag. Zij leggen hem voor je aan en leveren de grond. Wil je met meerdere buren een geveltuin? Dan kun je ook een plantenpakket aanvragen!
Aanvragen via Samen aan de Slag
Folder met meer informatie
Meer informatie en een stappenplan
De boomspiegels is het stukje grond in de stoep onder de boom. Soms is dat mooi, soms wat saai en het leuke is je kunt hem adopteren en er je eigen vrolijke tuintje van maken! Als je een boomspiegel wilt adopteren wordt er gekeken of deze eerst verbeterd of zelfs vergroot kan worden. Meer ruimte voor boom en biodiversiteit!
Aanvragen via Samen aan de Slag
Folder
Meer informatie
Samen met buurtgenoten een (moes)tuin aanleggen. Het kan! Heb je een versteend hoekje in de weg waar je je een groene oase voor kunt stellen, en zijn er meerdere buren die het leuk zouden vinden om samen hier een tuintje van te maken? Dan heb je al een mooie start gemaakt! Als je je idee aanmeld kan er worden gekeken of er plaats kan worden gemaakt voor je buurttuin. Denk alvast na over het aanvragen van fondsen voor beplanting en bijvoorbeeld hoe en wie er water kan geven in de zomer.
Aanvragen via Samen aan de Slag
Meer informatie
De particuliere buitenruimte in Leiden bedraagt ongeveer de helft van het totale oppervlak van de stad! Dat betekent heel veel mooie kansen om de stad groener en koeler te maken, gewoon in je eigen achtertuin of balkon.
Op je huis of op de schuur een groene stadsoase creëren. Je kunt zelf de handen uit de mouwen steken of het voor je laten doen, met het grootste gemak een mooi groen dak! Meer biodiversiteit, verkoeling en isolatie. Ook een groot pluspunt is een hoger rendement voor zonnepanelen. En in Leiden is er vaak subsidie voor de aanleg van een groen dak.
Subsidie kun je aanvragen via de gemeente
Meer informatie
Meer informatie
Wil je je achtertuin vergroenen maar zoek je een beginnetje? Dan is een vierkantemetertuin de ideale start! Leg hem aan als een smalle border of echt als een vierkant tuintje
Filmpje van de aanleg van de eerste vierkantemetertuin volgt in september!
Folder met stap voor stap instructies
Meer informatie
Een balkon hoeft allang niet meer een loze grijze ruimte te zijn. Van je balkon maak je ook een fijn groen paradijsje. Het leuke is, alles kan! Of je nu wilt moestuinieren in potten of een klein bijenparadijs wilt creëren en leuke zaai experimenten uit wilt voeren. Met het grootste gemak zet je het in een pot of bak. Zelfs klimplanten zijn een mooie optie.
Meer informatie over de aanleg van een balkontuintje
Ben je enthousiast aan het vergroenen maar nu een stapel tegels over? Geen auto om ze weg te brengen of een buurtgenoot die tijd heeft om te helpen? Niet getreurd want in Leiden is er de Tegeltruck! Een kleinschalige service die kan helpen met het ophalen van de tegels die vrijkomen bij het vergroenen van de tuin.
Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met 'Samen aan de Slag' onder vermelding van 'Tegeltruck'
Tuintellingen planten en dieren
Natuuracademie met e-learning
Dossier: de Groene stad
Klimaatvriendelijk tuinieren
Dossier: Vergroenen openbare ruimte
Straat- en tuinvergroeningstips
Kennisdossier: de Groene stad
Nederland Vergroent
BuurtNatuur030 Podcast
Groene Gezonde Stad
Amsterdamse Groene Gevels & Plantengids