Vernieuwd Granaatplein feestelijk geopend

Het opnieuw ingerichte Granaatplein in de wijk Hoge Mors is woensdag officieel in gebruik genomen door de buurt. Omwonenden, de ontwerpers en wethouder Ashley North waren daarbij aanwezig.
“De herinrichting was broodnodig”, aldus buurtbewoner Hans. “Ik was aanvankelijk heel sceptisch, het is zo’n tochtig stuk. Om daar met groen gaan werken… dat wordt niks”, dacht ik. “Maar nu vind ik het echt heel leuk geworden.’ De wind is nog altijd een aandachtspunt, het plein ligt tussen hoge bebouwing en voelt daardoor soms aan als een windtunnel, maar met de toevoeging van bomen en beplanting is geprobeerd om dit zoveel mogelijk te verminderen.
Van steen naar groen
Het vernieuwde Granaatplein is ontworpen door onder andere Frank Kalshoven van de gemeente Leiden. Zijn doel was helder: “We moesten het plein vergroenen. Het was een plek met alleen maar steen. Alles wat eruit kon, hebben we weggehaald. En waar mogelijk hebben we groen toegevoegd”, legt hij uit.
Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is een nieuw wateropvangsysteem. Regenwater van de omliggende gebouwen wordt via de waterafvoeren naar een aangelegde kreek geleid die zich vult met regenwater. Hoe hoog het water staat is dus afhankelijk van de hoeveelheid neerslag. “Bij flinke buien zie je het water echt stijgen”, aldus Kalshoven. “Zo kunnen bewoners precies zien wat er gebeurt met het regenwater in hun wijk. En ook hoe het langzaam weer de bodem in zakt.”
Punica Oase
Op het plein is ook de ‘Punica Oase’ te vinden, een gedeelde moestuin. Die bestaat uit zes aparte tuinen, die elk worden beheerd door bewoners uit de directe omgeving. Eén van deze tuinen is toegewezen aan restaurant Deksels, dat werkt met mensen met een beperking. Zij gaan groenten verbouwen voor gebruik in hun eigen keuken.
“Ik vind het heel gaaf dat Deksels ook een stukje van die openbare ruimte wil beheren”, zegt wethouder North enthousiast. “Dat versterkt niet alleen de gemeenschap, maar zorgt ook voor nieuwe verbindingen in de wijk. De producten die hier groeien, komen terug op het bord in het restaurant.”
De overige vijf tuintjes worden gezamenlijk onderhouden door bewoners. “Ik doe het samen met drie andere vrouwen uit het gebouw”, vertelt een bewoonster. “We verdelen de taken, zetten samen plantjes neer en regelen het bewateren. Je komt altijd wel iemand tegen om een praatje mee te maken. Het is gewoon gezellig.”
Eerste boom
De opening werd feestelijk gemarkeerd door het planten van een granaatappelboom, een knipoog naar de naam van het plein en de ‘Punica Oase’, vernoemd naar de Latijnse naam Punica voor de granaatappel. Punica Oase was in de jaren negentig ook de slogan van een loyaliteitsprogramma van frisdrank Punica die overigens niet meer bestaat. North spreekt van een geslaagde herinrichting: “Het was echt een totaal versteend plein. Nu is het een groene oase geworden. Maar ik ben nog veel enthousiaster, omdat ik zie dat de mensen die hier wonen er echt blij mee zijn.”
Samen aan de Slag
Het team van Samen aan de Slag is lang bezig geweest om van dit project een succes te maken. Dat kan natuurlijk alleen met inzet van de enorm enthousiaste betrokken partijen en omwonenden. Het team wenst alle omwonenden en moestuinders heel veel plezier met dit mooie nieuwe groene stukje Leiden.
Wil je ook met je buurt een stads(moes)tuin in je wijk? Maak samen een plan en email naar aandeslag@leiden.nl. We kijken dan met je mee naar de mogelijkheden voor extra groen in je buurt.
Lees het originele artikel & interview op Sleutelstad
Foto: Sleutelstad