De paddentrap redt honderdduizenden amfibieën

De gewone pad wordt steeds minder gewoon – het aantal padden in Nederland is de afgelopen vijftien jaar met ruim 55 procent afgenomen. De kwaliteit van hun leefgebied gaat achteruit en de populaties raken versnipperd. Jaarlijks komen in Nederland tot een miljoen amfibieën in straatputten terecht, waar ze niet uit kunnen ontsnappen, met de dood tot gevolg.
Gelukkig zijn er nu goed werkende oplossingen voorhanden. De kikker- en paddentrap zorgt ervoor dat amfibieën zelf uit de kolk kunnen klimmen. In heel Nederland worden de komende decennia bestaande rioleringen vervangen en woonwijken bijgebouwd. Dit is dus het uitgelezen moment om het kolkenprobleem aan te pakken en op te lossen.
De kikker- en paddentrap voor rechthoekige kolken is ontwikkeld in nauwe samenwerking met RAVON en de TBS-SVA Groep. Voor kolken met een ronde afvoer worden momenteel testen uitgevoerd. Wanneer die ook goed genoeg werken worden ze nog dit jaar in productie genomen.
De paddentrap is verkrijgbaar bij TBS-SVA Groep (voor gemeenten en rioolbeheerders) en bij VIVARA (voor particulieren).
Tip van GroeneStad071
Wil je zelf aan de slag om padden en andere amfibieën te helpen? Je kunt je aansluiten bij de Paddenpatrouille of helpen met het project 'Pad uit de Put'. Bij de Paddenpatrouille help je tijdens een aantal moment per jaar amfibieën oversteken op plekken waar veel diertjes in gevaar zijn door veel (fiets)verkeer. Bij Pad uit de Put help je in een aantal wijken van Leiden en Leiderdorp regelmatig kolken (putten) te controleren en hier de beestjes uit te halen. Dit helpt ook mee met onderzoek hoe we het beste padden en hun vriendjes kunnen helpen.Val je buiten de wijken van Pad uit de Put? Je kunt altijd even zelf de putten rond je huis of straat controleren! Het geeft veel voldoening als je een paar kikkers weer in een emmer naar de lokale sloot kunt brengen.
Lees het originele artikel via Nature Today
Foto: Jan-Joost Mekkes