Project

Expeditie Singelpark

Geplaatst op 20 maart 2024, 22:30 uur
Illustration

Een wetenschappelijk onderzoek met lokale buurtbewoners en scholieren naar de biodiversiteit van het Leidse Singelpark. Door het gevarieerde karakter van de verschillende parkgebieden (oude stille begraafplaatsen, traditionele parken, de Hortus botanicus, recent aangelegde speelplaatsen en hondenveldjes, etc.) is te verwachten dat de biodiversiteit hoog is, maar voor een groot deel is deze nog niet onderzocht. Zo zijn de ongewervelde dieren (die gezamenlijk meer dan helft van de biodiversiteit herbergen) nog grotendeels onbekend. In dit project willen we daar verandering in brengen door ons met name te richten op de ongewervelde dieren, en ook mossen en korstmossen.

Toelichting

Met ingang van maart 2023 gaan we herhaaldelijk “op expeditie” in delen van het Singelpark. We richten hiervoor een veldlaboratorium in met buisjes, petrischaaltjes, netten en microscopen waarmee de vondsten bekeken en verwerkt kunnen worden. Onder begeleiding van experts leren de deelnemers hoe en waar ze de diertjes, mossen en korstmossen kunnen vinden en helpen met het op naam brengen ervan, zodat zij na die dag de kennis en kunde hebben om de natuur in het Singelpark zelf te blijven monitoren.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
In de periode na de inventarisatie worden de vondsten door experts uitgewerkt in een deelrapport dat wordt gedeeld en besproken met de deelnemers. Het zou best kunnen dat we in het hele Singelpark duizenden soorten kunnen vinden. Het zou daardoor wel even kunnen duren voordat elk deelrapport af is. In de tussentijd kunnen de resultaten gevolgd worden via waarneming.nl. Na afloop van alle inventarisaties wordt er een eindrapport geschreven met de resultaten van het hele Singelpark.
Lopend

Deel dit:
1 reactie

Katja Jordanova

ma 25 maart 2024 10:34
Hi Maaike, Ik zou het erg leuk vinden om mee te doen. Kan dat? Groetjes, Katja