Activiteit

IVN (Vroege) Vogelexcursie op de Strengen – Merenwijk Leiden

zondag 5 mei 2024 , 5:00 - 6:30 uur
Illustration

Ochtendvogelkoor op de Strengen – bij Leiden

Het terrein bestaat uit gevarieerde moerasnatuur: riet, ruigte, struikgewas, bos en alle overgangen daartussen. Dit zorgt voor een grote soortenrijkdom. De afgelopen tien jaar werden 45 soorten broedvogels vastgesteld, waaronder rietzanger, kleine karekiet, bosrietzanger, blauwborst, grasmus, zwartkop, tuinfluiter, koekoek, diverse eenden en de ijsvogel. De winterkoning is de talrijkste soort, gevolgd door de fitis.

We gaan luisteren naar het ochtendkoor; bij start van de excursie is het nog donker en horen we alle vogels in korte tijd beginnen met zingen, soort voor soort. We zetten onze oren wijd open en proberen de soorten op geluid te onderscheiden. Dat hoeft echt niet meteen te lukken. Naarmate het lichter wordt, kunnen we meer gaan kijken.

Deze excursie wordt in samenwerking met Vogelbescherming gegeven, opgave is verplicht via de site van Vogelbescherming:
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/activiteiten/details/?excursie=3246&datum=7059
Daar staan ook alle gegevens die nodig zijn.

Startpunt is de brug naar het eiland. Die ligt in de Broek- en Simontjespolder een eindje rechts van de molen en is alleen lopend of fietsend te bereiken. Parkeergelegenheid in de Leidse Merenwijk op ca 10 minuten lopen afstand. Let op! Sommige navigatieprogramma’s sturen u de Zijldijk op, die aan de verkeerde (oostelijke) kant van de Zijl ligt. Het adres van de nabijgelegen molen is: Broekpolder 1, 2361 PA Warmond.

Waterdicht schoeisel is aan te bevelen vanwege modderige paadjes en nat gras. Trek warme kleding aan, rond zonsopgang kan het behoorlijk koud zijn. De excursie is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde vogelaars. Neem vooral je kijker mee. Honden kunnen niet mee. De excursie duurt anderhalf tot twee uur, afhankelijk van het weer en wat we tegenkomen onderweg.

Foto: Rietzanger – Floris de Boer

!! OPGELET, controleer altijd de IVN-site via onderstaande link voor de laatste stand van zaken !!

Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: