Bericht

Groene kansen in de Stevenshof benut

Geplaatst op 29 april 2024, 11:49 uur
Illustration

432 Vierkante meter steen in de Stevenshof is veranderd in groen. Steeds meer versteende plekken in Leiden krijgen een groene make-over. Zo ook het Alexandrine Tinneplein en het plein aan het einde van de Cornelie van Zantenstraat in de Stevenshof. Samen zorgen ze voor 432 m2 groen in plaats van steen. 

Extra groen in de stad is belangrijk. Het zorgt voor verkoeling, draagt bij aan een grotere biodiversiteit en zorgt ervoor dat we niet al het regenwater via de riolering hoeven af te voeren maar ook kunnen laten infiltreren in de grond. En op die manier bereiden we onze wijken voor op de toekomst. Waarin het harder gaat regenen en waarin er ook langere perioden zijn van droogte en hitte. De gemeente Leiden heeft groene kansen zoals deze twee pleinen vastgelegd in de Groene Kansen Kaart. Daarmee vormen we versteende groene plekken om naar mooie groene locaties en creëren we een betere leefbaarheid in de wijk.

Samen met bewoners
De plannen voor de nieuwe groenperken werden samen met de bewoners gemaakt. “Ik ben heel blij met mijn nieuwe uitzicht”, vertelt een bewoonster van de Cornelie van Zantenstraat. “Ik ga nu zelf de strook voor mijn huis ook vol zetten met groen. Het plein is er echt van opgeknapt.”  

Stenen hergebruikt
Naar het planten van het nieuwe groen, zijn ook de verharde stukken van de pleinen opnieuw bestraat. Hiervoor zijn de stenen die er al lagen zoveel mogelijk hergebruikt. Kapotte stenen zijn natuurlijk wel vervangen. Zo liggen beide pleinen er weer netjes bij.  

Ook op andere plekken in de stad worden de komende tijd groene kansen benut. Komend najaar krijgt het speelplein in de Ververstraat een groene opknapbeurt. Ook de versteende hoek van de Franchimontlaan en de Melchior Treublaan staat voor dit jaar nog in de planning om vergroend te worden.

Zelf vergroenen
Wil je net als de bewoner van de Cornelie van Zantenstraat zelf ook vergroenen? Kijk op Samen aan de slag en de kennispagina van GroeneStad071 wat je kunt doen.

Deel dit: