Bericht

Een groene omgeving begint in je tuin

Geplaatst op 17 maart 2024, 11:02 uur
Illustration

Samen aan de slag om zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) te vergroenen en te verduurzamen. Dat is het doel van de campagne de 'Week van de Groene Tuin’ die Milieu Centraal van 26 maart tot en met 1 april organiseert. Doe jij dit jaar ook weer mee? Milieu Centraal geeft alvast tips. Zo kun jij straks goed voorbereid aan de slag.

Het klimaat is aan het veranderen. Steeds vaker zien we de gevolgen daarvan. Zoals extreme regenbuien, hittegolven, droogte en verlies aan biodiversiteit. Door je tuin, balkon of straat te vergroenen, kan je directe leefomgeving beter omgaan met extreme weersomstandigheden.

Met meer groen maak je ook ruimte voor insecten, vogels en andere dieren. Zo draag je een steentje bij aan de biodiversiteit. Tijdens de Week van de Groene Tuin willen Milieu Centraal en een groot aantal partners mensen stimuleren zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) te vergroenen. Atlas Leefomgeving is één van die partners. Doe je mee? Samen op weg naar een groenere en gezondere leefomgeving!

Tip 1: Tegel eruit en groen erin
Als je tegels uit je tuin wipt en vervangt door groen, dan is dat goed voor de natuur. Meer groen in de tuin en de straat zorgt voor meer leefplekken voor vogels, vlinders, bijen en andere dieren. En is leuker voor mensen. Maak minimaal 60 procent van je tuin groen. Dat zorgt niet alleen voor een koelere omgeving, maar zorgt er ook voor dat regenwater goed kan weglopen in de grond. Elke gewipte tegel helpt!

Tip 2: Zorg voor een gezonde bodem
De bodem is heel belangrijk voor een gezonde (stads)tuin. Zo bepaalt de bodem niet alleen de conditie van de planten, maar ook hoe goed het water kan worden opgenomen en welke planten erin kunnen groeien. In een voedingsrijke en luchtige bodem groeien planten goed. Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden.

Tip 3: zet de juiste planten op de juiste plek
Hoe beter planten bij jouw tuin passen, hoe sterker en gezonder ze zullen zijn. Denk daarom goed na over welke planten waar in je tuin het beste tot hun recht komen. Als planten op de juiste plek staan, hebben ze minder onderhoud en water nodig. Ook zijn ze minder vatbaar voor ziektes en plagen. 

Tip 4: stimuleer de biodiversiteit
Een groene tuin is aantrekkelijk voor dieren. Verschillende beestjes helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Daarnaast helpen bestuivers zoals bijen bij de bestuiving van planten. Zij hebben van het vroege voorjaar tot de late herfst voldoende bloemen nodig. Het is dus belangrijk om bloemen te planten of te zaaien die in verschillende maanden bloeien (een ‘bijenboog‘).

Tip 5: maak je tuin klimaatbestendig
Een groene tuin is belangrijk met het oog op klimaatadaptatie: het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, hitte en wateroverlast. Een groene tuin werkt verkoelend tijdens warme periodes. En daarvoor hoef je echt niet vlak bij een bos te wonen. Jouw eigen tuin kan hier een belangrijke rol in spelen. Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Ook daar kun je vergroenen: denk aan potplanten of klimplanten. En een regenton is ook vaak mogelijk. 

Tip 6: voorkom plagen in je tuin
Bladluizen, slakken en andere beestjes horen bij de tuin. Maar hoe voorkom je dat ze uitgroeien tot een plaag? Zorg dat je planten gezond en sterk zijn, want dan worden ze minder snel ziek. Zo voorkom je onnodig gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Heb je toch last van plaagdieren in de tuin? Verwelkom dan de natuurlijke vijanden van de plaag in jouw tuin of zorg dat de plaagdieren jouw tuin geen aantrekkelijke plek vinden. 

Tip 7: zorg voor duurzaam onderhoud en gebruik
Een goed onderhouden tuin of balkon oogt niet alleen mooi, maar is ook goed voor het milieu. Als je je tuin slim inricht, heeft je tuin weinig onderhoud nodig. Zorg daarnaast goed voor je tuingereedschap en meubelen. Die gaan langer mee als je ze goed onderhoudt. Een duurzame keuze is om tuingereedschap te delen met vrienden, familie of buren in plaats van het allemaal zelf aan te schaffen. Zo bespaar je ook in je portemonnee.

Lees het uitgebreide artikel op Nature Today.

Foto: Grace Innemee

 

Deel dit: