Liselotte Rambonnet

Professional, Initiatiefnemer, Bioloog en Grachtwachter
Mijn werk en hobbies

Ik ben bioloog en doe momenteel promotie-onderzoek bij het Instituut Biologie Leiden. Mijn onderzoek gaat over verschillende vormen van burgerwetenschap, van mensen die actief plastic opruimen en daarover data verzamelen (Schone Rivieren) tot mensen die zich inzetten voor de natuur en daarover data verzamelen die nòg niet gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek. Komend jaar doe ik samen met studenten onderzoek naar o.a. de data van dierenambulances en opvangcentra. Verder ben ik zelf actief als vrijwilliger bij de Dierenambulance Regio Leiden en prepareer ik overleden dieren voor wetenschappelijk onderzoek bij Naturalis. Dit laatste is ook voor bezoekers te zien op woensdagmiddag en vrijdagen in de zaal LiveScience (gratis toegang). 

Mijn droom

In 2009 verhuisde ik naar Leiden om te studeren. Ik was op slag verliefd op het prachtige Leiden met z'n vele water en rijke geschiedenis. Er is nog altijd van alles te ontdekken en te doen. Ik ben zelf opgegroeid in een dorp net onder Leeuwarden, waar ik als kind actief was bij de jeugdvogelwacht. We zorgden voor een uniek stukje natuur dat dreigde opgeslokt te worden door nieuwbouw. Ook hier in Leiden en de regio zijn er fantastisch veel mensen die zich ook vrijwillig inzetten voor een natuurvriendelijke en schone stad en opkomen voor de belangen van de natuur. We kunnen niet zonder al deze mensen en zeker ook niet zonder de groenblauwe stadsnatuur!


Mijn wens voor de regio Leiden is dat gemeentes en ook andere relevante organisaties, vrijwilligers zo goed mogelijk blijven ondersteunen met alle mogelijke (financiële) middelen en bijvoorbeeld het gebruik van ruimtes voor bijeenkomsten en (tijdelijke) huisvesting van initiatieven. Het zou fantastisch zijn als de vindbaarheid van mensen verbetert, dat mensen die actiever willen worden ook weten bij wie ze terecht kunnen voor advies en ondersteuning. Volgensmij is dit platform weer een geweldige stap in de goede richting :-) Ook hoop ik dat studenten de komende jaren meer actief worden als vrijwilliger, want dat verrijkt je studentenleven en je band met de stad onwijs, weet ik uit ervaring.