Tanja de Bie

Bewoner, moderator Duurzaamheidsnetwerk LU
Wie is Tanja?

Ik woon in de Merenwijk (Horsten) met mijn 3 volwassen kinderen en 2 katten. Ik ben blij met mijn grote balkon waar ik biologisch probeer te tuinieren met wisselend succes. Ik heb begin jaren negentig geschiedenis gestudeerd in Leiden en ben eigenlijk altijd blijven hangen. Mijn kinderen zijn zeer actief bij Scouting St. Jozef.

Mijn werk en hobbies

Ik werk als Learning & Innovation consultant bij LLInC, een centrale afdeling van de Universiteit Leiden die docenten ondersteunt bij nieuwe (digitale) technologie, onderwijsvernieuwing en toekomstbeelden. Naast (open) online onderwijs ben ik ook als specialist betrokken bij het maken en ondersteunen van online communities. Verder draag ik ook binnen de universiteit duurzaamheid een warm hart toe als mede initatief nemer van het duurzaamheidsnetwerk, en ben ik als voorzitter van de LLInC dienstraad betrokken bij medezeggenschap. Ik ben sinds anderhalf jaar vrijwilliger bij FNV.


Mijn hobbies zijn tuinieren en roleplaying en ik volg een bachelor Cultural Studies via de Open Universiteit.

Mijn omgeving

De Horsten is een multiculturele wijk, met veel groen. Dat zorgt voor een potentieel prettige leefomgeving met een hoge biodiversiteit. Er wordt een paar keer per jaar ook een opruimactie georganiseerd. Dat zou nog wel wat vaker kunnen want er is wel redelijk wat zwerfvuil, inclusief rondslingerende winkelwagentjes. Ook zou ik graag met de gemeente overleggen over de frequentie van het maaien van de grasvelden, die nu een kwalificatie hebben waardoor er elke week gemaaid wordt in het voorjaar en de zomer.


Deze winter is er een grote renovatieklus in de flats om de radiatoren te vervangen. Mensen die daarvoor kiezen kunnen daardoor helemaal stoppen met gas (koken met inductie). Ik kijk daar erg naar uit. Wij zijn al over op inductie!


Tenslotte zou ik het heel fijn vinden als het vuurwerkverbod wordt uitgebreid naar de hele Merenwijk. 

Mijn droom

Mijn droom is dat Leiden minder versteend wordt door nog beter gebruik te maken van de daken en geveltuinen, en dat diverse groenstroken verbonden worden met het Singelpark, en met de groene cirkels in de buitengebieden. Ik beschouw de verstening van Leiden als een 17e eeuws proto-industrieel milieu probleem (door huizen tekort om de toegestroomde arbeiders & handelaren van de lakenindustrie op te vangen), dat nou eindelijk eens opgelost moet worden. Mijn zorg is soms dat de gemeente het huidige woningtekort oplost door meer verstening in plaats van minder (bv extreme hoogbouw en weghalen van oude bomen). De menselijke maat, en voorrang voor de Leidse jeugd boven expats van de Amsterdamse Zuidas, vind ik belangrijk.