Joanne van der Leun

Bewoner, Initiatiefnemer
Wie is Joanne?

Sinds 1998 woon ik in Leiden met mijn man en dochter, de laatstgenoemde is nu uitwonend student. Ik kom oorspronkelijk uit Utrecht en werk bij de Universiteit Leiden. 

Mijn werk en hobbies

Al lange tijd werk ik als criminoloog bij de Universiteit Leiden. De afgelopen jaren gaf ik leiding aan de rechtenfaculteit en nu doe ik weer vooral onderzoek. Ik  vind het belangrijk ook vrijiwlligerswerk te doen. Zo ben ik een van de initiatiefnemers van de Groengroep Porfburgwijk, we hebben een grote regentonnenactie gehad en ik ben actief boomspiegelverzorger. We ruimen met actieve bewoners ook regelmatig zwerfvuil in de buurt onder de vlag van #prikjemee? Ander vrijwilligerswerk dat ik doe is bij de Pieterskerk Leiden, daar zit ik in de Raad van Toezicht.  In alles wat ik doe neem ik mijn groene hart mee. Naast mijn werk ben ik graag in de tuin te vinden en ben ik actief met vergroening in de buurt. Daarnaast wandel en fiets ik graag in de natuur. Maar voor een stad ben ik ook te porren. 


 

Mijn omgeving

De Lorentzkade is een prachtige ruime groene straat waar we steeds meer van maken en genieten. Door enkele gezamenlijke acties hebben we elkaar beter leren kennen in de buurt/wijk en organiseren we ook af en toe een bijeenkomst/ borrel. Helaas zijn er natuurlijk ook mensen die hun vuilnis neergooien, de hondenpoep niet opruimen etc. of mensen die het groen eigenlijk nauwelijks waarnemen. 

Mijn droom

Aanvankelijk kwam ik hier vooral wonen omdat het ons een fijne plek leek. Ik was minder met de omgeving bezig. Door zorgen over klimaat en afnemende biodiversiteit ben ik actiever geworden in de wijk en dat doet me goed. Het is fijn om meer mensen te kennen die zich willen inzetten voor duurzaamheid en leefbaarheid. Het is ook goed om te merken dat de Gemeente Leiden groeninitiatieven waardeert. Fonds 1818 gaf ons enkele malen steun bij buurtprojecten. Ik heb soms nog wel zorgen om het groenonderhoud. Dat kan nog veel natuurinclusiever. Sinds corona verbouw ik op mijn schuurdak groente en kruiden. Mijn droom is dat uit te breiden, meer voedsel verbouwen in de buurt bijvoorbeeld. Ook hoop ik dat Leiden de groenste en gezondste stad van Nederland wordt.